GV Digitaal

De golfbaan komt pas in mei

uit haar winterslaap

door Carl Dieryckx

"Al is de golfbaan nog niet terug in optimale conditie.” aldus Philippe over het hogere spelersaantal in de maanden maart, april en mei. Philippe Mallaerts, reeds 35 jaar actief in het beheer van golfbanen en vertegenwoordigd de GAB (Greenkeepers Associatie van België) in de ‘commissie clubondersteuning’ van Golf Vlaanderen.

 

“Voor de greenkeepers is het voorjaar van de golfer de moeilijkste periode. De greens zijn bijvoorbeeld nog herstellende van resterende ziektebeelden van de voorbije winter, terwijl de winter in maart nog niet gedaan is hé. We zien ook heel goed dat de seizoenen veranderen.

Wanneer dit artikel kennis maakt met het wereldwijde web zijn de fervente golfers nog aan het nagenieten van de interclub wedstrijden. Het voorjaar van de golfer is volop gaande. In dit artikel kijken we even terug op de voorbije maanden, en blikken we vooruit naar de zomer. Een periode waarin het duidelijk wordt dat de job van een greenkeeper voortdurend verandert…

Vroeger hadden we half april een groeipiek, maar het hergroeien en hernemen van de natuur gebeurt altijd maar later en later. Dit zorgt ervoor - en zeker op de greens - dat we de baan pas 100% krijgen half mei. Terwijl de golfer wel al twee maand aan het spelen is. De golfbaan komt pas in mei echt uit zijn winterslaap."

 

En het wordt er voor de greenkeeper niet makkelijker op om die baan het volledige jaar speelklaar te houden.

 

Geel is het nieuwe groen

Nog even en dan staan de warme zomermaanden voor de deur. Door het veranderen van de seizoenen en verstrengde maatregelen in milieubeleid kunnen de greenkeepers minder bemesten, minder beregenen en minder bestrijden dan vroeger. Dat vraagt om een nieuwe kijk, een nieuwe visie op het onderhoud van een golfbaan.

 

"Neem nu een periode van lange droogte. Als we minder gaan beregenen, dan krijgen we fairways die gaan uitdrogen. Uitdrogen betekent meer ruimte in het gras, en dan komen de ongewenste kruiden een kijkje nemen. De oplossing? In de toekomst moeten we streven naar mooi gesloten fairways, ook tijdens periodes van lange droogte. Het moet niet super groen zijn, maar de grassoorten waar we naar op zoek gaan, die moeten resistenter zijn. Onze Noorderburen noemen het al “geel is het nieuwe groen”. Een compleet nieuwe manier van denken.

 

Niet enkel het resistenter maken van de fairways, maar ook betere drainagesystemen om periodes van grote neerslag op te vangen is belangrijk. In feite is het op deze manier samen te vatten: de kunst van greenkeeping is om de natuur bij te sturen in periodes van extreme droogte of extreme neerslag. En om dit te kunnen, moet de golfclub zich wapenen tegen de toekomst.

 

"Elke club zou er zich van bewust moeten zijn dat het een tijd is van investeren. Investeren in een zekere toekomst van de baan, van de club."

COLOFON

 

Officieel golfblad van

Golf Vlaanderen

 

Redactie

Carl Dieryckx, Hugo Croes, Katrien Pauwels,
Ymke Vanherp & Marc Verneirt.

 

Created by Benseys.com bvba

Verantwoordelijke uitgever

Golf Vlaanderen vzw - Luc Feremans

Leuvensesteenweg 643

1930 Zaventem

 

Tel.: 02/752 83 30

Fax: 02/752 83 39

E-mail: info@golfvlaanderen.be

www.golfvlaanderen.be