GV Digitaal

Putten als een pro

is eenvoudiger dan het klinkt

door Carl Dieryckx ism George McKechnie

Als amateur golfer is het belangrijk om te begrijpen wat goed putten is en wat je van jezelf kan en mag verwachten. De beste spelers in de wereld zijn bijna 100% regelmatig binnen het bereik van 1 meter. Dit is iets wat je als amateur golfer ook kan nastreven.

 

Veel golfers hebben vooral onrealistische verwachtingen van zichzelf als het gaat om putts van 2 meter of verder. Om mijn statement kracht bij te zetten, toon ik graag een statistiek van onze Golf Vlaanderen speelster Manon De Roey. Manon kreeg vorig jaar een full playing card voor de Ladies European Tour.

 

1m = 99%

1-2m = 54%

2-3m = 32%

3-5m = 14%

5-8m = 5%

 

Manon is een professional, en toch zullen bovenstaande statistieken je misschien verwonderen. Wanneer je dus de volgende keer een ‘makkelijke’ putt van 3 meter mist, onthoud dan bovenstaand cijfer: het tour gemiddelde duidt immers aan dat putts van 3 meter 4 op 5 keer gemist worden…

 

Hou rekening met de positie van je putter

en wordt onklopbaar in de 1 meter putts

 

De uitdaging voor jou is om elke putt binnen 1 meter te maken. Maar hoe doe je dit? De meest eenvoudige manier is de focus te houden op de richting van het putterblad. Zorg dat deze ten alle tijde haaks op de richting van je doel staat. Veel mensen focussen op de techniek, de beweging van de schouders bijvoorbeeld. Maar het belangrijkste is dat de het blad van de putter op een correcte manier de bal raakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook hier kan ik je een paar interessante cijfers meegeven. Een voorbeeld van Golf Vlaanderen speelster Fanny Cnops. De SAM (Puttlab) cijfers tonen aan dat de putter van buiten naar binnen beweegt. Maar doordat het putterblad de bal op een correcte manier raakt, vertrekt de bal “on target”.

 

Putter bij impact

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onthoud dus het volgende: een sterke putter zijn betekent dat je alle korte putts maakt, en niet zozeer een hoger percentage behaalt op de langere putts.  

 

 

 

We zijn het erover eens. De nervositeit als we voor een belangrijke korte putt staan, kan groot zijn. Ook voor de absolute wereldtop kunnen die putts voor de grootste moeilijkheden zorgen. Kijk maar, in September zal het Ryder Cup publiek vooral de adem inhouden – niet op de lange drives – maar op die korte en vaak allesbeslissende putt.

COLOFON

 

Officieel golfblad van

Golf Vlaanderen

 

Redactie

Carl Dieryckx, Hugo Croes, Katrien Pauwels,
Ymke Vanherp & Marc Verneirt.

 

Created by Benseys.com bvba

Verantwoordelijke uitgever

Golf Vlaanderen vzw - Luc Feremans

Leuvensesteenweg 643

1930 Zaventem

 

Tel.: 02/752 83 30

Fax: 02/752 83 39

E-mail: info@golfvlaanderen.be

www.golfvlaanderen.be