GV Digitaal

Culinair

Het clubhuis van de Brabantse Golf

reeds 20 jaar een succesverhaal

door Carl Dieryckx

© Ilys.be

In de vorige editie van "culinair" gingen we op bezoek bij Clubhouse Beveren, daar spraken we met zaakvoerder Bjorn Meersman en chefkok Nick Van Den Broeck over de start van een nieuw avontuur. In dit artikel spreken we met een meer ervaren man in de culinaire golfwereld, Marc Hadermann.

Marc heeft tonnen ervaring in de horeca en catering sector en baat reeds 20 jaar het restaurant/clubhuis van de Brabantse Golf te Melsbroek uit. Een unicum in Vlaanderen en een succesverhaal dat verder gaat dan het culinaire alleen.

 

 

"20 jaar geleden kwam de Brabantse Golf naar mij met de vraag om hun restaurant uit te baten. Ik zag dat wel zitten, maar met de voorwaarde dat we dit konden opentrekken naar externe mensen, naar niet-golfers. Ik zit al lang in het vak en heb onder andere ervaring in het tennisgebeuren. De enige manier om zoiets rendabel te houden is als je er meer mensen bij betrekt."

 

Marc is één van de pioniers als het gaat om het opentrekken van de horeca activiteit van een golfclub. "We hadden in het begin wel wat weerwerk van de leden omdat zij geen exclusiviteit meer hadden. Maar die periode is voorbij. Nu komen bijvoorbeeld ook ondernemers langs die hun zaken bespreken tijdens de lunch. Golf Vlaanderen heeft onlangs een navraag gehouden, meer dan 80 procent van de clubs stellen hun restaurant nu open voor externe personen. Daar zitten wij ook bij. Het is de enige manier om dit rendabel te houden."

 © Ilys.be

Sinds een jaar of 7 heeft de Brabantse Golf nu ook werk gemaakt van aparte vergaderruimtes. De golfclub is méér geworden dan een plaats waar golfers hun sport beoefenen. De baan is een ontmoetingsplaats voor heel wat mensen. "In de Brabantse zien we ook dat golfers hun niet-golfende familie of vrienden meebrengen tijdens het weekend om iets te eten in het restaurant. Het is ook een gezonde wisselwerking met de club. Geregeld komen er nieuwe mensen van de golfsport proeven nadat ze door andere activiteiten tot bij de golfbaan zijn geraakt."

 

Dat de formule een succes is in Melsbroek hoef ik u niet te zeggen. Sinds een jaar of 4 past Marc in Sint-Joris-Winge hetzelfde idee toe op "Taste 19" - het clubhuis van Winge Golf & Country Club.

 

"Daar zijn we nu over de eerste horde heen, de clubleden waar het niet gewoon om externen binnen te laten in het clubhuis. Het heeft wat energie gevraagd, maar ook daar zijn we nu op kruissnelheid. Maar opgelet: het blijft belangrijk dat je niet te snel gaat. Bij onze andere restaurants - Uppetite in Brussel bijvoorbeeld - doen we ons eigen ding. Bij een club is het belangrijk dat we op één lijn zitten met het directiecomité en alle betrokkenen.

 

De rendabiliteit van het restaurant is niet enkel voordelig voor de club, maar ook het eten vaart er beter bij. “Dit idee kan pas werken als de uitbating en nog belangrijker, het eten op punt staat. En ook daar heb je een voordeel als het restaurant meer mensen op een diverse manier kan bedienen. Verse groenten, vlees en vis komen bij ons élke dag binnen. Dat is niet mogelijk als je enkel de golfer bedient die tijdens de week komt golfen. Ook voor het personeel is het leuker werken, zij krijgen heel wat diversiteit in cliënteel en opdrachten."

 

 

Heb je zelf een onvergetelijke culinaire ervaring gehad tijdens je bezoek aan een golfbaan in Vlaanderen? Laat het ons weten en wie weet komen we daar eens langs.

Bezoek ook de website:

© Ilys.be

COLOFON

 

Officieel golfblad van

Golf Vlaanderen

 

Redactie

Carl Dieryckx, Hugo Croes, Katrien Pauwels,
Ymke Vanherp & Marc Verneirt.

 

Created by Benseys.com bvba

Verantwoordelijke uitgever

Golf Vlaanderen vzw - Luc Feremans

Leuvensesteenweg 643

1930 Zaventem

 

Tel.: 02/752 83 30

Fax: 02/752 83 39

E-mail: info@golfvlaanderen.be

www.golfvlaanderen.be