GV Digitaal

AGS kreeg in 2017 als enige golfclub subsidiesteun  voor de investeringen in bovenlokale infrastructuur

door Carl Dieryckx

Proficiat Kris, jullie zijn als enige golfproject overgebleven uit de subsidiedossiers omtrent de aanleg van bovenlokale sportinfrastructuur. Wat heeft AGS aangevraagd en wat houdt jullie dossier verder in?

 

Om te begrijpen waarom we dit dossier indienden, moet je weten dat AGS bestaat sinds 1989. De golfschool behoorde vroeger toe aan het domein van Cleydael en is sinds dat jaar een zelfstandige entiteit geworden. We zijn lang de enige en eerste golfschool geweest in Vlaanderen. Vanaf 2002 zijn er dan enkele nieuwe golfscholen opgericht. Ik denk aan Bornem, Puurs, Sint-Katelijne-Waver, Golfschool Gent, enz… De tijd is ondertussen rijp geworden om zelf ook nieuwe investeringen te doen zodat we onze identiteit blijven onderstrepen én de startende golfer in ideale omstandigheden de golfsport kunnen laten ontdekken en beoefenen.

 

De aanvraag zelf gaat hoofdzakelijk over het plaatsen van veiligheidsnetten, het automatiseren van het ballen rapen, renovaties in de vorm van drainage en het plaatsen van een nieuwe afslaghut. Door die nieuwe afslaghut zullen we vooral grotere groepen kunnen ontvangen, scholen bijvoorbeeld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Die houten afslaghut bij ons is echt wel aan vervanging toe. De behoefte destijds voor een overdekte afslagplaats was vroeger ook helemaal anders. Tegenwoordig heb je technologische hulpmiddelen zoals een Trackman. Die zorgt voor swing- en balanalyse (wat ook in het dossier zat, maar niet aanvaard werd). Zo werd onder andere ook de veiligheidscoördinator, de studiekosten, de automatische grasmaaier, enz… niet aanvaard in dit dossier. Niet alles werd dus zomaar goedgekeurd en ondersteund.

 

 

Dit jaar is het opnieuw mogelijk voor golfclubs om een subsidiedossier in te dienen bij de Vlaamse Overheid omtrent de aanleg van bovenlokale sportinfrastructuur. Het doel van deze subsidies is om de drempel voor investeringen in bovenlokale infrastructuur te verlagen en een inhaalbeweging in te zetten op dat vlak.

 

De Antwerpse golfschool AGS was vorig jaar de enige club die een goedgekeurd dossier neerlegde. Om wat meer te weten over de criteria en de specifieke inhoud van dat dossier spreken we met de manager van AGS, Kris Van Ingelgem.

 

Het verhaal van Kris is bijna sprookjesachtig. De informatica student schopte het van ballenraper en greenkeeper in zijn vrije tijd tot fulltime greenkeeper in ’95. In 2012 nam hij samen met een partner AGS over. Verder zit Kris ook in de raad van bestuur van Golf Vlaanderen om zijn jarenlange ervaring en passie voor de startende golfer te delen.

 

 

Het is trouwens belangrijk om te vermelden dat de subsidiemogelijkheid gecommuniceerd werd door Golf Vlaanderen. Alle dank daarvoor. Zonder die communicatie zou ik nog steeds niet geweten hebben dat die subsidiemogelijkheid vanuit de Vlaamse Overheid bestond.

Laten we het even hebben over het belang van een golfschool in Vlaanderen. Wat is jouw visie hieromtrent?

 

Mijn visie is dat wij – als golfschool – geslaagd zijn in onze opdracht als een speler kan doorstromen naar een grotere golfbaan. Een speler die doorgestroomd is, is uiteraard nog altijd welkom op onze baan om te komen oefenen. Als wij een golfer verliezen in het traject, dan zijn we resoluut niet geslaagd in onze opdracht.

 

Als golfschool zijn we geslaagd zijn in onze opdracht als een speler kan doorstromen naar een grotere golfbaan.

 

Wat dit concreet betekent? Niemand zal kunnen beweren dat golf een makkelijke sport is. Om plezier te beleven aan golf duurt de ‘opleiding’ meestal langer dan het lidmaatschap bij een club (1 jaar). En daarom is een golfschool zo belangrijk. Daar ligt de nadruk net op een lage (financiële) instapdrempel en een meerjarige begeleiding.

 

Na een Start to Golf-pakket staat de golfer voor een keuze: betalen voor extra lessen of een andere sport kiezen. We kunnen laagdrempelig zijn in onze infrastructuur, het oefenen op de driving range en de lidmaatschappen zo laag mogelijk houden. Maar we kunnen de lessen niet goedkoper maken. Wat daarvoor een oplossing kan zijn als golfschool? De lessen organiseren in groep. Dat kunnen wij eenvoudig organiseren, want we focussen ons net op die startende golfer. Later kan die speler nog beslissen om een meer individueel traject te volgen.

 

Het is dus heel belangrijk dat de golfscholen veel geduld hebben met hun spelers. Dat we die speler begeleiden tot ze een stabiele handicap hebben bereikt en dat over een periode van enkele jaren. Want als wij te snel gaan, dan vormt de speler zich een negatief beeld over onze sport en komt die nooit meer terug.

 

Een ander belangrijk element waar een golfschool voor zorgt is het bezorgen van een “instapklare” golfer aan de grotere golfclubs. Een speler die bij ons doorstroomt is golfvaardig: die speler kent de best practices om zo snel mogelijk te spelen op de baan en weet bijvoorbeeld perfect hoe hij of zij zich inschrijft in een wedstrijd via het i-golf platform.

 

 

Moeten de grotere golfclubs vrezen voor een club met kleinere infrastructuur en een duidelijke focus op de startende golfer?

 

Absoluut niet. Een golfschool met de juiste visie brengt voordelen voor zowel de kleine als de grotere golfclub. De golfschool brengt de allerbeste beleving naar de startende golfer en de grote golfbaan focust zich op het brengen van de best mogelijke golf ervaring.

 

Natuurlijk heeft niet elke 9 of 18 holes golfbaan een golfschool in de buurt en moeten ook zij startende golfers goed begeleiden om die instroom te verzekeren, maar het is een mooi voorbeeld van hoe golfscholen aanvullend kunnen zijn. Uiteraard pleit ik voor samenwerkingsvormen tussen golfscholen en grotere golfinfrastructuren. Dat kan gaan van interessante greenfee-afspraken tot een heus doorstroombeleid.

 

Het mooiste voorbeeld is de volgende uitspraak: “Als het goed gaat op AGS, dan gaat het goed op Cleydael.” Zij beslissen er bijvoorbeeld ook voor om geen opendeurdagen te houden en geen Start to Golf-pakketten aan te bieden. Wij gaan dan op onze beurt enkele keren per jaar met een groep golfers naar Cleydael en zo leren de startende golfers die grotere banen kennen. En wanneer wij ons werk goed gedaan hebben, dan plukken de golfclubs in de buurt er de vruchten van.

 

Een interessant cijfer om te eindigen. Uit het i-golf platform kan AGS mooie rapportjes trekken. Daaruit blijkt dat er meer dan 5.000 golfers zijn die via Antwerp Golf School doorgestroomd zijn naar een andere club. Het resultaat van bijna 30 jaar golfschool: als je alle AGS’ers op de vijf grootste clubs in Antwerpen zou wegnemen, dan blijven er niet veel golfers meer over…

 

 

COLOFON

 

Officieel golfblad van

Golf Vlaanderen

 

Redactie

Carl Dieryckx, Hugo Croes, Katrien Pauwels,
Ymke Vanherp & Marc Verneirt.

 

Created by Benseys.com bvba

Verantwoordelijke uitgever

Golf Vlaanderen vzw - Luc Feremans

Leuvensesteenweg 643

1930 Zaventem

 

Tel.: 02/752 83 30

Fax: 02/752 83 39

E-mail: info@golfvlaanderen.be

www.golfvlaanderen.be