GV Digitaal

Trakteer uw greenkeeper

na de wintermaanden

door Carl Dieryckx

Philippe Mallaerts, een voormalig tuin en landschapsarchitect startte zijn greenkeepers carrière op de Koninklijke Golf van Tervuren. Enkele jaren later mocht hij de groene lijnen helpen uittekenen toen in Melsbroek de Brabantse Golf bijna letterlijk uit de grond werd gestampt. Ondertussen zijn de aangeplante boompjes stevige bomen geworden en is Philippe reeds 30 jaar greenkeeper van dienst.

 

Die vele jaren van dienst en de daarbij verzamelde kennis is dan ook een vat vol interessante verhalen. Met het winterseizoen achter ons brengt Philippe aan hoe sterk de golfwereld is veranderd doorheen de jaren.

De dagelijkse zorg over de baan is werkelijk een vak apart. Het is elke dag een uitdaging om teeboxen, fairways en greens in de meest optimale conditie aan de golfers te kunnen aanbieden, waarbij weersomstandigheden en verrassingen van de natuur van grote invloed kunnen zijn. Alle banen verschillen van elkaar door locatie, flora en fauna, ligging en/of grondsoort. Het vereist dan ook een grote kennis en mee-zijn-met-de-laatste-spittechnologie van de greenkeepers en hoofdgreenkeeper. Met deze rubriek willen we de “groene ploeg” van de golfclubs onder de aandacht brengen.

“Vroeger had je voornamelijk één seizoen, het zomerseizoen. De golfactiviteit draaide op een laag pitje in de winter om in alle rust hoofdzakelijk structurele aanpassingen door te voeren. De putting green werd heel vroeger zelfs bedekt met stalmest zodat die gedurende de winter de bodem kon doordringen en zodoende bemesten. Voor de start van het zomerseizoen werd die dan afgeschraapt. Zoiets kun je je niet meer voorstellen. De baan moet maximaal bespeelbaar zijn. Ook de commerciële impact naar de horeca heeft zijn belang.

 

De winter is sowieso minder druk dan de zomer, dat is een feit. Hét moment om structurele aanpassingen te gaan doorvoeren, zelfs met een baan die nog bespeeld wordt. “De belangrijkste werken zijn het nakijken van de drainage en die ook aanpassen indien nodig, het renoveren van bepaalde bunkers en tee’s. En dit allemaal terwijl het dagelijkse werk niet stilligt. Het maaien van het gras, het wegnemen van de dauw op de greens, het snoeien van bomen en struiken, het opruimen van bladeren, winter nazicht van de machines, enz. ...”

 

Het is dus niet omdat de wintermaanden een rustigere bezetting betekent van de baan dat het voor de greenkeeper en zijn team ook een rustigere periode is.

 

“Als bepaalde structurele werken niet uitgevoerd worden tijdens de winter, dan komen we in de problemen tijdens het hoogseizoen. Een goede voorbereiding is hier letterlijk het halve werk. Door te letten op een goede drainage en slimme irrigatie kunnen de extreem natte en extreem warme dagen gemakkelijker opgevangen worden. Ook een steeds belangrijker wordend item voor de greenkeeper.”

 

Als u dus de komende weken op uw golfclub een greenkeeper tegen het lijf loopt, denk dan even terug aan dit artikel. Die prachtige golfbaan waarop u straks gaat spelen, werd tijdens de voorbije wintermaanden reeds stevig gemasseerd door de trouwe greenkeeper en zijn team. Bedankt!

COLOFON

 

Officieel golfblad van

Golf Vlaanderen

 

Redactie

Carl Dieryckx, Hugo Croes, Katrien Pauwels,
Ymke Vanherp & Marc Verneirt.

 

Created by Benseys.com bvba

Verantwoordelijke uitgever

Golf Vlaanderen vzw - Luc Feremans

Leuvensesteenweg 643

1930 Zaventem

 

Tel.: 02/752 83 30

Fax: 02/752 83 39

E-mail: info@golfvlaanderen.be

www.golfvlaanderen.be