GV Digitaal

Maak kennis
met de “bounce”

en chip vol
vertrouwen.

door Carl Dieryckx ism George McKechnie

Het putten buiten beschouwing gelaten is het chippen statistisch gezien de belangrijkste slag in jouw arsenaal aan slagen. Het vermogen om van drie slagen twee te maken, is iets wat elke golfer zich eigen wenst te maken. Een constante beheersing van de chipping techniek start met het begrijpen van de mechaniek van jouw golfclub. Een standaard chipslag is afhankelijk van één belangrijk onderdeel onderaan de golfclub.

Dat belangrijke onderdeel is de ‘bounce’ van een club. Dus… wat is die bounce? De bounce is de hoek tussen de zool van het clubhoofd en de onderste rand van het clubblad. Hoe groter die hoek, hoe meer garantie je hebt op een zuiver contact. Dit stukje golfclub zorgt er immers voor dat het clubblad zich bij de neerwaartse beweging niet meteen de grond inboort. Hierdoor vermijd je een zwaar contact (meer aarde dan bal) of een dun contact (het halfweg raken van de bal) waardoor de bal over de green wegstuift. Het is belangrijk dat dit stuk van het clubhoofd de grond steeds horizontaal raakt wanneer je een standaard chip shot speelt om van het maximale effect te genieten.

 

Nu we begrijpen hoe het clubhoofd de grond raakt en waarom die bounce daarbij zo belangrijk is, kunnen we dit in rekening brengen in onze houding. Wat we kunnen zien uit onderstaande foto’s is dat de correcte houding voor het spelen van een chipslag vooral een houding is waarbij we ons eerder smal dan wijd positioneren. De benen staan dichter bij elkaar dan wanneer je een swing met een langer ijzer zou uitvoeren. De lengte van het clubhoofd is een goeie referentie voor de afstand tussen de twee voeten.

 

De bal wordt in het midden van de twee hielen geplaatst en de linkervoet zet je iets meer open waardoor je 1 a 2 procent meer gewicht op de linkervoet brengt. De shaft van de club breng je iets links van de navel. Dit zorgt ervoor dat de bounce van de club mooi op de grond komt te staan. Maak nu je swing en gebruik die bounce vol vertrouwen om een helder contact met de bal te bekomen.

 

Met deze tips en een beter inzicht in hoe het clubhoofd de grond raakt, ben je klaar om de vlag aan te vallen en van drie slagen, twee te maken!

 

Nog niet helemaal zeker hoe je een mooie chipslag speelt? Neem via i-Golf les bij de pro van jouw golfclub en vraag hem om dit concept nog eens praktisch uit te leggen. Veel succes!

 

COLOFON

 

Officieel golfblad van

Golf Vlaanderen

 

Redactie

Carl Dieryckx, Hugo Croes, Katrien Pauwels,
Ymke Vanherp & Marc Verneirt.

 

Created by Benseys.com bvba

Verantwoordelijke uitgever

Golf Vlaanderen vzw - Luc Feremans

Leuvensesteenweg 643

1930 Zaventem

 

Tel.: 02/752 83 30

Fax: 02/752 83 39

E-mail: info@golfvlaanderen.be

www.golfvlaanderen.be